· 

Jij en je kinderen meer groenten?


Jij en je kinderen meer groenten? Negen tips!

Kennen jullie de strijd bij het avond eten om groenten? Zorg dat je op meerdere momenten van de dag groenten aanbiedt. Het is zo belangrijk dat kinderen (en volwassene natuurlijk) voldoende groenten binnen krijgen. Je hele lichaam draait op vitaminen en mineralen en de beste bron om die binnen te krijgen zijn groenten en fruit. 

Vitaminen en mineralen zijn co-factoren, ze ondersteunen velen processen in het lichaam. Processen die niet werken wanneer ze niet de juiste co-factoren tot hun beschikking hebben. Veel suikers en witmeelproducten roven deze co-factren uit lichaam. Een tijdje valt dit niet op, maar op den duur worden je nagels broos, je haar valt uit en je huid is niet meer wat het was. Dit is waar je lichaam co-factoren vandaan haalt als het niet voldoende binnenkrijgt. 

Je hele energiesysteem raakt uit balans wanneer deze co factoren niet voorradig zijn. Je wordt moe, hebt weinig energie, valt niet af en voelt je niet scherp. Voeg groenten toe wanneer het kan. Eet veel groenten en een beetje fruit! Eet de kleuren van de regenboog en zo een grote variatie aan vitamine, minerealen en fytonutriënten. 

 

Acht tips om meer groenten te eten

Eén
Geef zelf het goede voorbeeld! Als jij geen groenten eet, eten je kinderen het ook niet. Laat zien dat het lekker is en dat het elke dag gegeten moet worden. Jij bent het voorbeeld.

Twee
Geef ze tussendoor een heerlijke smoothie. Maak er wat leuks van en noem het een “Draken-smoothie” of een “prinsessen-smoothie”. Het beste is natuurlijk een sap met zo min mogelijk fruit, maar begin is met een van onderstaande smoothies. Bouw het fruit langzaam af naar sappen uit een sapcentrifuge of slowjuicer. Drink zelf lekker mee!

Draken-smoothie”                                           “Prinsessen-smoothie”
2 flinke handen spinazie                                      3 eetlepels pompoenpuree
1 banaan (of avocado)                                        Hand aardbeien                                                  
Snuf kaneel                                                       Snuf kaneel
Water om te verdunnen                                       Water om te verdunnen

Drie
Laat je kinderen niet snaaien voor het eten. Zorg dat ze trek hebben als ze aan tafel gaan. Dat ze behoefte hebben aan echte voeding. Wanneer kinderen veel suiker eten of drinken hebben ze zeker geen zin in ‘echte’ voeding. 
Wordt het wat later dat het eten op tafel komt? Zet dan een schaal met wortel, komkommer etc. neer zodat ze hun portie groente al binnen hebben. 

Vier
Maak pannenkoeken met verborgen groenten. Je kunt de groenten al fijnmalen door het beslag van boekweitmeel, zoals een courgette, broccoli of spinazie bijvoorbeeld. Je kunt broccoli ook eerst stomen, in stukjes snijden en dan mee bakken in de pan. 
Als je vaak pannenkoeken eet zonder groenten? Vertel dan van tevoren dat ze vandaag met broccoli zijn of dat het groene pannenkoeken zijn, “draken-pannenkoeken”. Als ze het liever willen kunnen we natuurlijk ook gewoon broccoli-roosjes eten! 

Broccolipannenkoek (ei met groenten)

20 min

Benodigdheden 

300gr broccoli in roosjes, gestoomd
3 eieren
Snuf kaneel
125ml plantaardige melk
Boekweitmeel tot de gewenste dikte
1 eetlepel kokosolie

 

Doe de broccoli, de melk en de eieren samen met een snuf kaneel in de blender en blend tot een egale massa. 
Voeg nu wat boekweitmeel toe tot de gewenste dikte.  

Verwarm een koekenpan en smelt wat kokosolie in de pan. Bak kleine pannenkoekjes van het beslag tot het op is.

Vijf
Maak meerdere groenten klaar en laat ze kiezen welke groenten ze gaan opeten. Eet bijvoorbeeld andijvie, bloemkool, zoete aardappels en kip. De restjes kun je prima als lunch gebruiken, maar beter natuurlijk lekker al de groenten opeten!

Zes
Maak gezonde tussendoortjes of een lunch waar je groenten in verwerkt. Bijvoorbeeld onderstaande cake van wortel, appel en rozijnen. 

Cake van wortel, appel en rozijnen

10min + 25min oven

Benodigdheden 

1 geraspte appel
2 middelgrote wortels, geraspt
3 eieren
1 eetlepel notenpasta
20gr gebroken lijnzaad

4 eetlepels extra vierge olijfolie
50gr rozijntjes
1 eetlepel kaneel
Snuf baking soda
Snuf Himalaya zout

 

Verwarm de over voor op 175° C en zet een cakeblik of muffin vormpjes klaar. Doe alle ingrediënten in een kom en meng tot een smeuïge massa. Doe het beslag in het cakeblik of de muffin vormpjes en bak in 25 min gaar in de oven.

Zeven
Ga je ergens een kop theedrinken, dan krijgen de kids vaak maar een appelsap of ranja? Dat zijn ongemerkt een hoop suikers, terwijl ze ook een kop thee kunnen leren drinken. Of je kunt water meenemen en ze drinken de beker leeg nadat ze in de speeltuin hebben rond gerent. 

Acht
Verstop avocado in chocoladepasta of chocolademousse! Geen geraffineerde suikers, maar gezonde alternatieven. 

Chocoladepasta


7 min + 2 uur koelkast

Benodigdheden

1 grote rijpe avocado

5 eetlepels rauwe cacaopoeder

2 eetlepels kokosolie

2 eetlepels rauwe honing

1 theelepel vanille extract

100ml havermelk (of 50ml kokosmelk en 50ml water)

 

Doe alle ingrediënten in een blender en meng tot een egale massa. Doe het mengsel in een glazen pot en zet enkele uren in de koelkast. Enjoy!

 

 

Chocolademousse

 

Ingrediënten 

1 avocado

1 banaan

2 eetlepels rauwe cacao

Optie: cacaonibs

 

Maak de avocado schoon en doe in een keukenmachine. Voeg de banaan en de cacao toe en mix tot een mousse. Voeg eventueel een eetlepel water toe. Schep in een schaaltje en garneer met cacaonibs. Ook lekker met bevroren banaan. 

Acht
Soep is zo’n makkelijke manier om veel groenten binnen te krijgen. Zorg dat je altijd een pan soep hebt staan. Even opwarmen in een pannetje en je hebt weer een paar ons groenten binnen. Eet wat soep bij de lunch. 

Negen
Lusten ze iets niet? ‘Ook’ kinderen vinden groenten minder lekker dan andere dingen die ze gedurende de dag krijgen. Dus nee, vaak hebben ze er geen zin in, maar geven we ze dan iets anders? 

 

Groenten zijn licht verteerbaar, voedzaam en vullend. Ze bevatten niet veel calorieën, dus je kunt er zoveel van eten als je wilt! En ze geven veel energie. Hoe fijn is dat. 

 

 

Wil je meer weten?

Kim@foodyourlife.nl 

Doe jij mee? Rijstvasten (detox)

 

Paar cm minder, meer energie en een heldere gedachte? Een berg aan nutriënten!

 

Verander van voedingspatroon in 18 dagen.

We bereiden voor, ruimen op en bouwen daarna op tot een compleet menu.

 

Ondersteund met tips, tools en recepten. 

Doe jij mee?

 

MEER INFO

Wil meer weten over een healthy lifestyle, voeding en gezondheid en het kleuren van je leven? Volg ons dan op Instagram en Facebook. 

 

Instagram: @kimfoodyourlife 

 

Facebook: www.facebook.com/foodyourlife

Reactie schrijven

Commentaren: 0