Intolerantie onderzoek

Ervaar jij wel is of steeds vaker een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, vermoeidheid, buikpijn, PDS klachten, huiduitslag, eczeem, een loopneus, opvliegers of andere ongemakken? Kun je maar geen aanwijsbare oorzaak vinden en/of heb je het gevoel dat er een relatie kan zijn met voedingsmiddelen. 

 

Je lichaam, immuunsysteem, heeft rust nodig.

 

Een intolerantie onderzoek kan uitkomst bieden. Steeds meer mensen hebben last van soortgelijke ongemakken die het dagelijks leven enorm belemmeren, bewust en onbewust. Na lang negeren van een intolerantie lijken steeds meer producten een reactie te geven en eten wordt steeds lastiger. Klachten kunnen zich tot 72 uur na het eten van een bepaald voedingsmiddel laten zien en daardoor is het heel lastig om de vinger op het juiste voedingsmiddel te leggen zonder dit te te testen. 

 

Ik kan je helpen om stapsgewijs uit te zoeken op welke voedingsmiddelen er wel reactie is en welke voedingsmiddelen probleemloos gegeten kunnen worden. Waarin we de uitslag van het onderzoek en de anamnese meenemen in een behandelplan. 

 

We testen op IgG en IgG4 en eventueel ook IgE. IgG is opgedeeld in vier subklassen, IgG1 t/m IgG4. IgG1 geeft de mildste reactie. Wanneer het lichaam langdurig of zeer intensief wordt blootgesteld aan een voedingsmiddel welke het niet kan verdragen nemen antilichamen van andere subklassen toe en wordt het immuunsysteem steeds zwaarder belast. Door de antilichamen te identificeren kunnen we aantonen waar een intolerantie voor aanwezig is. IgG4 wordt afzonderlijk getest omdat dit een heel klein percentage van het IgG totaal is. Als we het niet afzonderlijk zouden testen zal het niet duidelijk naar voren komen. Deze kennis is van belang voor het behandelplan, omdat de belasting van een IgG4 reactie aanzienlijk groter is en daarom ook langer duurt. 

 

We beginnen altijd met een pre-screening. Hierbij worden de zeven meest voorkomende voedingsallergenen zowel IgG als IgG4 gemeten. Vervolgens kunnen we gericht verder onderzoeken per categorie welke reactie geeft. Je test dus niet onnodig een totaal pakket waar hoge kosten aan verbonden zitten, maar we kunnen dit splitsen en gericht onderzoek doen. 

 

Wanneer je het lichaam blijft belasten met een voedingsmiddel die een reactie geeft zal het uiteindelijk een allergie worden, een IgE reactie. Met een pre-screening plus kunnen we direct meten of er al sprake is van een allergie. 

 

In het behandelplan wordt meer meegenomen dan enkel de uitslag van het onderzoek. Hierbij luister is naar je klachten, wensen, behoeften en bepaalde combinaties in voedingsmiddelen die voor klachten kunnen zorgen, zodat we je lichaam optimaal kunnen laten functioneren. 

 

Samen werken we aan herstel van de darm, het verminderen van ontstekingen en het terug brengen van de rust in het lichaam. Want veelal begint een voedingsintolerantie met een semi permeabele darm, 'leaky gut'. Hierbij is het darmslijmvlies aangetast door stress, infecties, medicatie of verkeerde voeding. Wanneer de darm beschadigd is worden voedingsstoffen niet meer goed opgenomen, komen er te grote voedingsmoleculen in ons lichaam en staat ons immuunsysteem onder druk. Dit zorgt voor ontstekingen in het lichaam die vervolgens kunnen zorgen voor ernstigere ziekten. 

 

Je darm heeft rust nodig en je hem dit geven door de belasting te verminderen. 

 

LIFESTYLE ADVIES

RIJSTVASTEN

CONTACT